Lilla Kakans blogg


Geléhallonpannacotta med halloncoulis
2008-10-19, 13:22:55
Filed under: Bakning, Mat | Etiketter: , , , ,

Först vill jag börja med att säga att jag är ledsen att bloggen går på sparlåga nu 😦  Men tiden eller orken är tyvärr inte riktigt här, och dessutom så är jag och min sambo inne på smalmats-vägen vilket gör att vi äter jättetråkig mat *s*  Inget jag vill lägga upp i bloggen tyvär…*s*   Men små uppdateringar då och då får det bli tills förhoppningsvis julbaket kommer igång. Då hoppas jag det blir fart på mitt bloggande igen. =)

Men sålänge, jag bjöd på födelsedagsmiddag häromdan och detta fick bli dessert. Pannacotta med den lilla hemliga ingrediensen geléhallon =) Gott! Jag ÄLSKAR verkligen pannacotta och geléhallon blev en rolig twist på det. Sen gjorde jag en halloncoulis som jag också hade gelatin i så den stelnade på toppen av pannacottan. Det blev verkligen underbart gott med den lite syrliga toppen och den söta pannacottan. Jättegod kombo! Prova göra dessa och bjud några goda vänner….eller ta alla själv! :-p Något att tänka på dock är att pannacotta behöver god tid på sig att stelna, så gör gärna dessa dagen före du ska bjuda på dom.

Detta behöver du:

Pannacottan:
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
150 gram geléhallon
5 dl grädde
2 dl mjölk

Halloncoulis:
500 gram hallon (Gärna färska, annars går frysta hallon som är tinade bra)
2 st gelatinblad
2 msk socker
½ dl vatten

Börja med pannacottan, som tar lite mer tid på sig för de behöver stelna innan du slår på halloncoulisen. Blötlägg först gelatinet enligt förpackningens instruktioner. Gör en skåra i vaniljstången. Häll sen i geléhallonen, lite av grädden och vaniljstången i en kastrull och värm upp så att geléhallonen smälter helt. Slå då på resten av grädden och mjölken. Värm på allt och rör noga, det får inte brännas eller börja koka. När det blivit tillräckligt varm så fiska då upp vaniljstången, skrapa ur den och lägg ner fröna i pannacottasmeten. Rör sedan ner geltinet och låt det lösas upp helt. Häll nu upp i de glas du vill servera i och ställ de sen kallt i ett kylskåp. De måste stå i c:a 3-4 timmar innan du kan börja med halloncoulis-toppen.

Såhär gör du halloncoulis-toppen:

Blötlägg gelatinen enligt förpackningens instruktioner. Koka upp hallonen, sockret och vatten. Rör och rör på värme. Sila sen hallonsmeten genom en sil så att alla kärnor försvinner. Skrapa hallonen mot silen så att du pressar ut all hallonsaft du kan. Tillsätt sedan geltinet till den silade hallonsåsen och låt dom lösas upp. Låt såsen svalna lite sedan häller du den över pannacottorna. Ställ dom sedan i kylskåp igen och låt dom stelna länge och väl innan det är dags för servering.

GOTTIS!


3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Om man vill göra det hela 1000 ggr lättare så kan man göra pannacotta av enbart gelesocker och grädde och lite vaniljsocker! Blir minst lika gott som gelatin-varianten.

Kommentar av katrin

Aha! Good to know, för ja, det är ju värsta gräddbomben med pannacotta 😉 Men rysligt gott…som det alltid brukar vara med grädde i mat :-p

Kommentar av Lilla Kakan

Det ser smarrigt ut, tror jag ska testa det imorrn…Tror du halloncoulis blir bra över en cheese cake??? =)

Kommentar av Lucia




Lämna ett svar till katrin Avbryt svar