Lilla Kakans blogg


Du kan väl bara kalla den för Himmelsk vaniljkaka…
2008-07-10, 16:56:03
Filed under: Bakning | Etiketter: , ,

Nu har jag varit hemma hos svärmor igen och blivit bjuden på nåt sådär gott att man bara måste tigga till sig receptet. Kakan hade däremot inget namn. Jag och sambon funderade lite över den goda kakan i bilen på vägen hem och då kom han efter en stunds tystnad fram till att jag väl bara kan kalla den ”Himmelsk vaniljkaka”. Och det får bli så. Varför krångla till det? =)

Ett litet OBS först! Den här kakan måste verkligen få stå till sig över natten så att den blir riktigt kall och krämen stelnar helt. Vaniljkrämen har inte alla samma lena smak när den är rinnig och nygjord som den blir när den har stelnat och blivit kall och krämig i kakan. Så är du väldigt otålig så får du nog leta upp ett annat recept 🙂  Men du gör det väl härifrån va? *s*

Så, här är det himmelska receptet:

Kakan:

150 grader i 45 minuter

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl kallt vatten
kokos (om du vill kan du använda pärlsocker eller havregryn, eller gamla hederliga ströbröd)

Krämen:
1 dl vispgrädde
125 g smör
3 msk vaniljsocker (OBS ej äkta med små vaniljkorn utan helt vitt typ som icas egna)

Börja med kakan, gör inte krämen förrän kakan har gräddats klart och hunnit kallna. Vispa ihop ägg med strösocker och vispa poröst till äggen och sockret har nästintill vitnat. Häll sedan i mjölet, bakpulvret och vattnet och vispa ihop allt till en slät smet. Smörj sedan en form med smör och fodra med kokosflingor. I med smeten och in i ugnen i 45 minuter.
Låt sedan kakan kallna och skär den då mitt itu där du ska fylla med krämen.

Krämen gör du på detta vis:
Smält smöret och dra sedan kastrullen åt sidan där du har i grädden och vaniljsockret. Rör sedan ihop krämen och ställ tillbaka på plattan. Bäst rör du nu riktigt ordentligt med en visp och du ska vispa riktigt kraftigt hela tiden. Armen kommer tröttna 😉 Krämen ska koka upp och fortsätta koka under omrörning. Du kommer märka när den blir lite trögare att röra och börjar likna en kräm. Då tar du den av plattan och ställer den för att svalna en stund. Bred sedan ut den över underdelen på kakan och nästan helt ända ut i kanterna. Lägg sedan försiktigt på locket. Och nu är det bums in i kylskåpet, låk kakformen stå över kakan.


Såhär ljus, slät och gul ser krämen ut när den är klar. Anledningen till att du dessvärre inte ska använda äkta vanilj är för att den här vaniljkrämen då blir läskigt grå och ser inte så värst aptitlig ut. Dessutom smakar det den här gången faktisk bättre med oäkta vanilj. Tro mej, jag gjorde en kaka precis innan fast på äkta vaniljsocker 🙂

Och du MÅSTE verkligen låta kakan stå över natten för att den ska komma till sin fullständiga rätt. Den smakar inte alls lika himmelskt om inte vaniljkrämen fått sätta sig 😉

Yum yum yum!

Annonser

6 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Har spanat på denna kaka ett tag. Igår gjorde jag den, men framför allt krämen misslyckades totalt. Undrar vad som blev fel. Ska den verkligen koka under omrörning eller bara sjuda? Jag KOKADE. Det slutatde med sega klumpar av en ljus massa och och resten var som olja. Det gick inte att blanda ihop dessa komponenter. Jag använde margain, kanske det ska vara riktigt smör?

Ska verkligen prova flera av dina recept de är precis i min smak!

Kommentar av Camilla

Halloj! Vad kul att du hittade nåt att baka! Men hemskt synd att krämen blev klumpig 😦

Som du säger, använd riktigt smör alltid, det är medgörligare =) och det blir alltid godare och bättre. Men det som kan ha gått fel är att du kokade krämen lite för länge, så att den reducerades ner alldeles för mycket och då till sist klumpade ihop sig. Prova att koka den lite kortare tid nästa gång och ta av kastrullen från plattan om det kokar för kraftigt. Och så kan du vispa den lite när den är av från plattan för att se om den är trög nog. OCh kom ihåg att tokvispa när den är på plattan 😉 Tänk också på att den stelnar ytterligare när kakan kommer in i kylen så konsistenen behöver bara vara ungefär som vaniljsås man gör på pulver, som man vispar kall. Den ska kunna rinna ut över kakan när du häller på den, och sen gör kylen resten av jobbet för att den ska bli fast och fin =)

Det kan ju som sagt också ha varit att det var margarin också, för det är ju mer konstgjort än riktigt äkta smör och kan säkert vara det som strular.

Jag hoppas du vågar dej på den en gång till för den är såååå värd det, så hysteriskt god och den är supersomrig =)

Kommentar av Lilla Kakan

[…] Inlägget kommer en annan dag, för nu ska jag baka. Det är fjärde gången som jag bakar denna kaka. Och jag förstår varför hon kallar den för himmelsk. Den är superlätt, supergod och […]

Pingback av Killkläder « Nilams blogg

blir det gott om man garnerar med typ jordgubbar elr nå bär/frukt??? XD :D:D:D:D

Kommentar av Tara

Tänkte bara berätta att denna kakka brukar gå under namnet Sverigekaka 🙂

Kommentar av Camilla

Camilla har helt rätt i att den kallas för Sverigekaka, men min farmor kallade sin variant för Pensionärskaka. För att göra en sådan gör man först en Sverigekaka med vaniljfyllning, sedan toppar man kakan med smörkräm och strör över kokos.

Kommentar av Madeleine




Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s



%d bloggare gillar detta: