Lilla Kakans blogg


2 sorters kakor
2008-02-03, 13:33:08
Filed under: Bakning | Etiketter: , , , , , ,

Idag bakade jag två smaskiga kakor. Både snickerskaka och dumlekakor stod på menyn. Upp till närmaste ICA och inhandla ingredienser. Det blev en del med det var två väldigt enkla kakor så det gick snabbt ändå. Smakade RIKTIGT gott så prova mer än gärna. Bjud eller smaska i dej helt för dej själv =)

dumlekakor.jpg
Dumlekakorna med Noblessa på toppen.

(24 st)
200 g matfett
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
12 st Dumlekolor
1 ask Noblesse (rosa)
folieformar

Gör såhär
Blanda fett, mjöl, socker och bakpulver. Låt degen stå kallt i 30 min. 
Dela sedan degen i c:a 24 bitar och rulla till bollar. Tryck ner en halv kola i varje och täpp till så kolan omges helt med deg. Lägg i formen. Behövs ingen tillplattning för kakorna kommer att flyta ut i formen.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader i c:a 10 minuter.
Ta ut kakorna och lägg på en bit Noblesse på varje kaka medan de fortfarande är varma så att chokladen smälter.
Ställ sedan kakorna i kylen.

Och så var det ju snickerskakan också…

snickerskaka.jpg

Du behöver:
3 ägg
4½ dl socker
225 g smält smör
4½ dl mjöl
3 tsk vanillinsocker
1½ tsk bakpulver
175 g jordnötter
1-2 kakor ljus blockchoklad (Jag började med en men tyckte nog det blev för tunt och hade gärna smält lite mer choklad)

Gör såhär:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vanillinsocker, bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten och häll ner det smälta smöret. Häll i en smörad långpanna och sprid ut jordnötterna jämt över. (Jag använde saltade jordnötter, men det är en smaksak)
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 15 minuter. Smält chokladen och bred den över den färdiga kakan. Låt svalna ordentligt så chokladen stelnar och kakorna blir lite ”sega”.


2 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Hur många gram blockhoklad ska det vara?

Kommentar av Sandra

1-2 kakor av den storleken som är 200 gram. Så 200-400 gram, beroende på hur tjock chokadyta du vill ha 🙂

Kommentar av Lilla Kakan




Lämna en kommentar